Een wereldbaan, altijd dichtbij

Procesoperator

Wat doe je?

De procesoperator bewaakt en controleert en de processen en stuurt bij waar nodig. De processen zijn vaak onzichtbaar. Ze spelen zich af in gesloten systemen en de procesoperator moet dan ook een gedegen kennis hebben van het proces, om zich precies te kunnen voorstellen wat er in de fabriek gebeurt. De procesoperator moet abstract kunnen denken om juist te kunnen ingrijpen of bijsturen. Kortom de procesoperator laat stoffen van aard veranderen. Bijvoorbeeld frisdrank maken is het werk van een procesoperator.

 

Waar werk je?

De machines worden meestal op afstand bediend vanuit een speciale ruimte, de meetkamer. Daar volg je het proces via beeldschermen. Als je ziet dat er iets misgaat, stuur je het proces bij met de computer of andere apparatuur. Soms doe je het werk aan het toetsen- of knoppenbord van de machine zelf. Ook maak je inspectierondes langs de machine(s). Het is heel belangrijk dat je het werk veilig kunt doen. Daarom worden er hoge veiligheidseisen gesteld. Dan moet je bijvoorbeeld beschermende kleding dragen, zoals speciale schoenen, een helm, een veiligheidsbril of een gasmasker.

Wat verdien je?

Het salaris van een beginnend procesoperator (met diploma) ligt zo tussen € 1.800,- en € 2.100,- bruto per maand. Als je meer ervaring hebt, kan dit uitlopen tot wel € 2.200,- of € 2.600,- bruto per maand, afhankelijk van je niveau. En omdat je vaak in de weekenden en 's avonds werkt, komen daar nog extra toeslagen bij. Dat kan oplopen tot honderden euro's extra.

Wanneer moet je werken?

Je hebt vaak wisselende werktijden en werkt in een twee- of meerploegendienst. Dat betekent dat je ook regelmatig 's avonds en in het weekend je handen uit de mouwen moet steken. Maar daardoor heb je wel weer vrij op andere dagen en je hebt meer vakantie. En... je verdient beter als je 's avonds, in het weekend of op feestdagen werkt!

Welke opleiding moet je volgen?

Als je procesoperator wilt worden, ga je naar de mbo-opleiding Procestechniek. Daar leer je onder andere hoe je de machines moet bedienen en hoe processen in elkaar zitten. Wil je meer weten over de opleiding Procestechniek? Klik dan hier

Wat kun je daarna worden?

Het beroep procesoperator kun je op verschillende niveaus (2, 3, 4) uitvoeren, afhankelijk van de opleiding die je gevolgd hebt. Hoe hoger het niveau, des te meer taken en verantwoordelijkheden je hebt. Als je veel ervaring hebt of een extra opleiding volgt, kun je ook hoofdoperator of teamleider worden. Dan ben je de baas over een groepje collega's.

Deelnemende bedrijven: