Een wereldbaan, altijd dichtbij

Laborant/Analist

Wat doe je?

Als laborant onderzoek je grondstoffen en producten. Je kijkt bijvoorbeeld of de kunststofkorrels wel sterk genoeg zijn om er plastic flessen van te maken. En of de kwaliteit van de frisdrank goed genoeg is. En hoe lang die houdbaar is. Hiervoor doe je allerlei proefjes: je maakt de stoffen heel heet of juist koud, of je doet er andere stoffen bij (alcohol bijvoorbeeld) om te kijken wat er dan gebeurt. Je werkt met heel nauwkeurige apparaten, zoals speciale computers en microscopen.

De analist werkt op een laboratorium of in een fabriek, waar je onderzoek doet dat kan leiden tot nieuwe producten of ervoor zorgt dat een product sneller of makkelijker gemaakt kan worden. Het kan ook zijn dat je de kwaliteit van een product analyseert. Zo zorg je ervoor dat de klanten alleen het beste krijgen. Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt kom je in aanraking met verf, voedingsmiddelen, geneesmiddelen, bloed, etc. Als analist zijn er verschillende specialismen, namelijk: chemische, biologisch, medisch en materiaal technologie.

Waar werk je?

In bijna elk bedrijf in de procesindustrie vind je wel een laboratorium of een speciale testruimte. Een testruimte is een soort fabriek in het klein. Hier doe je als laborant je werk. Vaak werk je met apparaten waarmee je heel voorzichtig moet omgaan. Soms werk je met gevaarlijke stoffen. Dan draag je een veiligheidsbril of handschoenen. De meeste laboranten dragen een witte jas tijdens hun werk.

Wat verdien je?

Een beginnend laborant verdient ongeveer € 1.700,- bruto per maand. Als je meer ervaring hebt, kan dit uitlopen tot wel € 2.400,- bruto per maand, afhankelijk van je niveau. En als je vaak in de weekenden en 's avonds werkt, komen daar nog extra toeslagen bij. Dat kan oplopen tot honderden euro's extra.

Wanneer moet je werken?

Laboranten en analisten die producten testen en nieuwe producten ontwikkelen, doen dit meestal gewoon overdag. Een klein deel van het laborantenwerk gebeurt in een twee- of meerploegendienst. Dan werk je dus ook wel eens 's avonds en in het weekend.

Welke opleiding moet je volgen?

Als je laborant of analist wilt worden, ga je naar de mbo-opleiding Laboratoriumtechniek. Daar leer je onder andere hoe je (grond)stoffen en producten moet onderzoeken en analyseren. Wil je meer weten over de opleiding Laboratoriumtechniek? Klik dan hier

Wat kun je daarna worden?

Het beroep laborant en analist heeft verschillende niveaus (3, 4), afhankelijk van de opleiding die je gevolgd hebt. Hoe hoger het niveau, des te meer taken en verantwoordelijkheden je hebt. Als je veel ervaring hebt of een extra opleiding volgt, kun je 'eerste laborant' worden. Ook kun je groepsleider van het laboratorium of van jouw afdeling worden. Dan ben je de baas over een aantal collega's.

Deelnemende bedrijven: