Een wereldbaan, altijd dichtbij

(Mechatronica) Maintenance Technician

Wat doe je?

De (mechatronica) maintenance technician voert onderhoudswerkzaamheden uit in de fabriek. Deze kunnen vooraf gepland zijn of direct uitgevoerd worden bij geval van storing. De (mechatronica) maintenance technician werkt hierbij nauw samen met de procesoperator. Zij overleggen wat het probleem is en bespreken de beste oplossing, zodat de procesoperator de installatie weer snel en goed kan besturen. Belangrijk is dat je de storing analyseert en zo oplost dat deze in de toekomst niet meer voorkomt.

 

Waar werk je?

Je werkt door de gehele fabriek, daar waar de machines staan. Je hebt niet echt een vaste plek. De ene dag werk je bijvoorbeeld aan de machine die suiker aan frisdrank toevoegt en de volgende dag aan de flessenvulmachine. Natuurlijk wil je je werk veilig doen. Daarom houd je je aan veiligheidsregels. Zo draag je meestal beschermende kleding, zoals een helm of schoenen met stalen neuzen, en ga je voorzichtig met de machines en gereedschappen om.

Wat verdien je?

Een beginnend (mechatronica) maintenance technician verdient ongeveer € 1.700,- bruto per maand. Als je meer ervaring hebt, kan dit uitlopen tot wel € 2.800 bruto per maand, afhankelijk van je niveau. En word je opgeroepen tijdens een wachtdienst, dan krijg je daarvoor extra toeslagen.

Wanneer moet je werken?

Normaal gesproken werk je gewoon overdag. Maar als je in een fabriek werkt die 24 uur per dag doordraait, dan heb je ook wel eens wachtdienst. Dat betekent dat je 's avonds en/of in het weekend thuis bereikbaar moet zijn, voor het geval dat er iets misgaat. Dan moet je namelijk zo snel mogelijk naar de fabriek komen om bijvoorbeeld een storing op te lossen.

Welke opleiding moet je volgen?

Als je (mechatronica) maintenance technician wilt worden, ga je naar de mbo-opleiding Maintenance  (Service & Onderhoud). Daar leer je onder andere hoe machines in elkaar zitten en hoe je storingen moet oplossen en voorkomen. Wil je meer weten over de opleiding Maintenance  (Service & Onderhoud)? Klik dan hier

Wat kun je daarna worden?

Het beroep (Mechatronica) Maintenance Technician kun je op verschillende niveaus (2, 3, 4) uitvoeren, afhankelijk van de opleiding die je gevolgd hebt. Hoe hoger het niveau, des te meer taken en verantwoordelijkheden je hebt. Als je veel ervaring hebt of een extra opleiding volgt, kun je doorgroeien naar een functie als topmonteur of chef. Ook kun je werkvoorbereider/planner worden. Dan zorg je ervoor dat de monteurs van jouw afdeling op de juiste plek én op het juiste moment aan het werk gaan.

Deelnemende bedrijven: