Een wereldbaan, altijd dichtbij

Vmbo’er regelt zelfstandig stage bij een Procestechniek bedrijf

Yannick Pluijmaekers, 16 jaar, vierdejaars vmbo leerling van Broeklandcollege Hoensbroek, heeft zijn meeloopstage bij ARLANXEO Netherlands in Geleen helemaal zelf geregeld en weet het nu zeker: “Ik word procesoperator!”. Zelfverzekerd vertelt hij, vanwege de Corona maatregelen door de telefoon, zijn verhaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste kennismaking verloopt via de Week van de Procestechniek & Maintenance en de aansluitende meeloopdag bij ARLANXEO. De meetkamer, de grote fabriek die in control is en medewerkers die elkaar helpen wekken zijn nieuwsgierigheid. “Hoe weten ze nu wat ze moeten doen? Hier kan ik wel veel leren!”.

Zijn vmbo docent techniek Ton Roozen, die hem op school ook instrueert aan de miniplant, adviseert hem een korte stage bij ARLANXEO. Na een succesvol sollicitatiegesprek bij Ton Kitzen, Instructiecoördinator bij ARLANXEO, volgt de online-voorbereiding op het VCA, het basis veiligheidsdiploma. Dit is een voorwaarde om stage te kunnen lopen bij een procestechniek bedrijf. “Dat was best spannend”, vertelt Yannick. “Ton Kitzen heeft me geholpen met de boeken en het proefexamen. En toen volgde het echte examen met 40 meerkeuzevragen en een paar open vragen via de computer. In een groot lokaal samen met allemaal volwassenen. Ik was de jongste en ben geslaagd”.

Vervolgens drie stagedagen bij ARLANXEO. Eén dag mee gelopen met Ton Kitzen met uitleg over de P&ID en het werk van een operator. De andere twee dagen met een maintenance technician werktuigbouw en elektrotechniek in de fabriek en de werkplaats. “Ik heb nog getwijfeld tussen een mbo vervolgopleiding operator of technician” memoreert Yannick.

“Het wordt mbo Procestechniek, omdat ik die grote installaties in control wil houden”. Hij komt dan bekenden tegen, want drie andere vmbo-leerlingen van zijn klas gaan ook naar deze mbo operator-opleiding.

We feliciteren Yannick met deze doordachte vervolgkeuze en wensen hem succes met zijn examen!

Terug naar het overzicht

Deelnemende bedrijven: