Een wereldbaan, altijd dichtbij

Vakman van Akatherm leidt stagiair op tot specialist mallenmaker

Akatherm zat met de handen in het haar toen Stefan Makacoski twee jaar geleden aangaf met pensioen te willen. Stefan is gedurende zijn 26-jarige carrière bij Akatherm verantwoordelijk geweest voor het maken van de matrijzen en de door hem ontworpen kluis, waarin de 450 matrijzen worden bewaard. Een kapitaal voor het kunststofverwerkingsbedrijf in Panningen, dat ook lid is van Procestechniek & Maintenance Limburg.

Iemand opleiden en inwerken zou twee tot drie jaar duren, dus werd de zoektocht naar opvolging al vroeg gestart.

In deze periode startte Loek Thijssen als student maintenance bij het Techniekcollege Zuid-Limburg Sittard zijn stage bij Akatherm, met aansluitend vakantiewerk. Dat beviel van beide kanten zo goed dat de derdejaars stage voortgezet werd in de gereedschaps- en mallenmakerij.

Om de inwerkperiode niet te onderbreken, verleende de school haar medewerking en werd de laatste stageperiode naar voren gehaald en succesvol afgerond met de proeve van bekwaamheid: het maken van een moeilijke matrijs. Door oefenen en nog eens oefenen is Loek volgens Stefan uitgegroeid tot een goede startende mallenmaker.

Loek heeft niet alleen het vak van Stefan geleerd, maar ook een beetje zijn manier van begeleiden overgenomen. “Ik zag bij zijn laatste stagedagen, toen hij zelfstandig een mechatronica-stagiair van Gilde Opleidingen begeleidde, mijzelf in zijn manier van informatieoverdracht en vragen stellen terug”, merkte Stefan trots op.

Stefan is vanaf mei jl. met pensioen en Loek runt nu zelfstandig de mallenmakerij. Tijdens zijn stage heeft hij alle afdelingen doorlopen en legt derhalve makkelijk contact met de collega’s. “Ik ben de school, het bedrijf, maar zeer zeker ook Stefan erkentelijk dat het traject school, stage en een baan bij een bedrijf dat bij mij past zo goed aansluiten” zegt hij terecht. “Uniek dat deze puzzelstukjes zo goed samenvallen.”

Stefan heeft inmiddels genoten van een mooie, onvergetelijk afscheidsreceptie, die druk werd bezocht door zijn collega’s, en laat het bedrijf in goede handen achter. “Dat geeft een goed gevoel”, sluit Stefan met een tevreden glimlach af.

Terug naar het overzicht

Deelnemende bedrijven: