Operator of maintenance technician, een wereldbaan altijd dichtbij!

De sectoren Procestechniek & Maintenance verwachten in de komende jaren een tekort aan vakmensen. Jaarlijks gaat 4% van het technisch personeel met pensioen. Dit betekent dat in Limburg jaarlijks 300 operators en 100 maintenance technicians nodig zijn om deze werkplekken in te vullen.


Wil je producten maken die het leven beter, leuker of gezonder maken, zoals papier, geneesmiddelen, kunststof, frisdrank? Wil je in een team werken? En goed verdienen?

Word dan operator of (mechatronica) maintenance technician!

Wat doet een operator?

De operator bestuurt de fabriek op afstand en zorgt ervoor dat de fabrieksprocessen zoals gepland verlopen. Dus net als een piloot een vliegtuig. De operator moet het productieproces begrijpen om juist te kunnen ingrijpen of bijsturen.

Wat doet de (mechatronica) maintenance technician?

De (mechatronica) maintenance technician voert onderhoudswerkzaamheden uit in de gehele fabriek. Belangrijk is dat de (mechatronica) maintenance technician de storing analyseert en zo oplost dat deze in de toekomst niet meer voorkomt.  Een combinatie van “denken” en “doen”.

Het werk vindt plaats in high-tech fabrieken dicht bij jou in de buurt, die veelal 24 uur per dag en 365 dagen per jaar draaien. Dit betekent dat afgewisseld ’s morgens, ’s middags of ’s nachts wordt gewerkt. Op ‘gewone’ dagen maar ook wel eens op zon- en feestdagen. Daar staat tegenover dat men ploegentoeslag krijgt en vrij is als anderen werken. Met een mbo baan ontvang je dan een hbo salaris.

Leren

Je leert het vak bij de mbo-dagopleiding OperatorClass Limburg  in Heerlen (Techniekcollege Arcus-Leeuwenborgh) en in Roermond (Gilde Opleidingen) en MaintenanceClass Limburg in Sittard richting Service en Onderhoud E/I of WTB (Techniekcollege Arcus-Leeuwenborgh) en in Venlo (Gilde Opleidingen). Het onderwijs bestaat veelal uit praktijk, stages en gastlessen door bedrijven.

Werken

In het jaar van afstuderen kom je via speeddates in contact met Procestechniek & Maintenance  Limburg bedrijven. Via korte gesprekken met de (plant)manager weet je welk bedrijf het beste bij jou past. Bij een match word jij door het bedrijf uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De eerste stap van een carrière bij een topbedrijf in de procestechniek of maintenance.

Terug naar het overzicht

Deelnemende bedrijven: